warning-838655

Stanovisko k článku na iDnes.cz ze dne 1. 6. 2016

Praha, 1.6.2016

Společnost Up Česká republika, jakožto člen Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) se připojuje ke stanovisku, které vydala asociace k dnešnímu zavádějícímu článku na iDnes.cz, který čtenáře nepravdivě informoval o návrzích vydavatelů stravenek zamezit platbám stravenkami v obchodech. Naše společnost rozhodně nic takového nechystá a ani se nepodílí na jakýchkoliv aktivitách s cílem zamezení použití stravovacích poukázek v maloobchodu.

—————————————————————————————————————————-

APROPOS: Cílem je využití stravenek k jejich původnímu účelu, nikoli omezení

Vzhledem ke zvýšenému zájmu novinářů, ale i veřejnosti, který vyvolal článek uveřejněný ve středu 1. června v deníku Mladá fronta DNES, jsme se rozhodli uvést některé informace na pravou míru. Titulek článku na serveru iDnes.cz („Stravenkami už se nebude platit v obchodech, navrhují jejich vydavatelé“) se značně odlišuje od obsahu našeho sdělení. Od původního titulku uvedeného v tištěných novinách („Stravenky jen na oběd?“) tak došlo k výraznému významovému posunu, se kterým nesouhlasíme.

Smyslem stravenkového systému vždy bylo motivovat zaměstnance ve firmách, kde není k dispozici závodní jídelna, k pořízení oběda v jiném stravovacím zařízení. Vznikl proto systém , kdy zaměstnavatel, který nemá možnost závodního stravování,  poskytuje zaměstnanci stravenky, a to jako alternativu za chybějící vlastní stravovací provoz. APROPOS podporuje pravidelné stravování, které má pozitivní dopad na zdraví zaměstnanců.

Stravenky jsou tedy prostředkem vybalancování a určité „férovosti“ mezi skupinou zaměstnanců, která má možnost stravování přímo v zaměstnání a tou, která takovou možnost nemá.

Dlouholetá zkušenost provozovatelů poukázkových systému, kteří jsou profesně sdruženi v Asociaci provozovatelů poukázkových systému (APROPOS), bohužel ukazuje na nedostatky, které současný systém dovoluje, protože v zákoně není vymezeno užití stravenek. Cílem profesního sdružení APROPOS je  dlouhodobě usilovat o to, aby se stravenky využívaly ke svému původnímu účelu, tedy k zaměstnaneckému stravování v rámci pracovní doby.

Nechceme zamezit využívání stravenek v obchodech, nýbrž zamezit jejich zneužívání.

V současné době na stole neleží žádný konkrétní návrh, který by celý systém upravoval. APROPOS je nicméně připravena společně se státem a dalšími partnery nalézt řešení, které naplní původní účel stravenkového systému.

Martin Bulíř

předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS)

Vážení klienti,

připravili jsme pro vás  nové grafické provedení stránek pro objednání poukázek. Ostatní parametry (přihlašovací údaje, struktura atd.) zůstávají beze změn.

Věříme, že tato změna bude pro vás přínosem.

Pro vaše dotazy je k dispozici klientské oddělení (tel. 241 043 111, klientske@seky.cz)